Kenali tubuh anda (2) : PETI SUARA (larynx) …di mana ?


Apa itu peti suara ? Di mana kedudukan peti suara ?

Peti suara atau laring (“larynx”) adalah salah satu daripada struktur penting di bahagian dalam leher.  Ia bersambung dengan  mulut dan tekak ( pharynx) di bahagian atas dan saluran nafas (trakea) di bawah.  Peti suara  berfungsi dalam menghasilkan suara dan juga bertindak sebagai laluan udara pernafasan ke paru-paru.

Tahukah anda ?

  • Bahagian peti suara dan saluran nafas akan ditutup oleh struktur ynag dipanggil ‘epiglotis’ semasa kita makan atau minum untuk mengelakkan daripada makanan masuk ke dalam bahagian tersebut lalu menyebabkan tercekik.

  • Semasa menarik nafas epiglotis akan terangkat, tisu di bahagian peti suara ( vocal cord) membuka dan udara akan masuk ke saluran pernafasan (trakea) lalu ke paru-paru.

  • Apabila bercakap, menjerit atau menangis epiglotis terangkat dan udara daripada paru-paru lepas keluar melalui saluran pernafasan (trakea) dan melalui struktur di panggil korda suara (vocal cord). Tekanan udara yang melaluinya akan memaksa tisu sekitar bahagian tersebut bergetar dan membuka laluan untuk udara keluar dan menghasilkan suara.
Oleh itu elakkan bercakap semasa makan atau memaksa anak-anak makan dan minum susu semasa menangis untuk mengelakkan tersedak dan tercekik makanan.

Kenapa suara menjadi serak ?

Antara punca utama suara serak adalah jangkitan pada bahagian peti suara yang boleh berpunca daripada jangkitan sama ada kuman virus atau bakteria. Gejala ini sering dialami semasa demam selsema, sakit tekak atau batuk. Tisu-tisu di bahagian tekak, peti suara dan saluran pernafasan atas mengalami radang dan membengkak  menyebabkan laluan udara menjadi sempit dan gerakan struktur peti suara (vocal cord) berkurangan. Akibatnya suara berubah menjadi serak atau garau. Keadaan seumpama ini adakalanya mengambil masa sehingga dua atau tiga minggu untuk pulih sepenuhnya.

Suara juga boleh menjadi serak disebabkan oleh :

  • menangis, menjerit dan bercakap lama atau kuat ( voice abuse)
  • kecederaan di bahagian leher
  • ketumbuhan pada peti suara seperti polip, nodul  (bukan kanser) atau kanser
  • masalah saraf yang mengawal peti suara yang boleh menyebabkan  ‘kelumpuhan’ korda suara
  •  tekanan oleh bengkakan pada bahagian leher seperti tiroid dan kelenjar limfa atau di dalam rongga dada atau paru-paru
  • Lain-lain : alahan, pembedahan atau prosedur perubatan yang melibatkan tekak
Asid Refluk : kenapa suara menjadi serak ?

NOTE : sebagai panduan sahaja. Berjumpalah doktor untuk pemeriksaan dan pengesahan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s